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 RE: Declaratory Ruling 2005-01 concerning the Mortgage Lending Act and 
  Reverse Mortgage Act 
 
 
Dear Ms. Todd: 
 

This will respond to your recent inquiry, made in your capacity as an officer of the North 
Carolina Housing Finance Agency, regarding the interplay of mortgage brokering with the 
business of making reverse mortgage loans here in North Carolina.  You have requested a 
declaratory ruling on whether and under what circumstances, if any, a licensee under the 
Mortgage Lending Act may lawfully participate in the business of making reverse mortgage 
loans in this state.   
 

This declaratory ruling is being issued in response to your inquiry pursuant to N.C. Gen. 
Stat. § 150B-4 and 4 NCAC 3B .0105.  It is an interpretation of the North Carolina Mortgage 
Lending Act, and the Reverse Mortgage Act, both of which statutes the Office of the 
Commissioner of Banks (“OCOB”) administers and enforces.  For the benefit of the public, a 
copy of this declaratory ruling will be posted on the OCOB website.  In addition, a copy of this 
ruling will be mailed to each holder of a mortgage broker or mortgage lender license and to each 
holder of a reverse mortgage lender license and to all attorneys who have recently appeared 
before the Commissioner of Banks (“COB” or “Commissioner”) as representatives of licensees 
or applicants. 

 
We will summarize the applicable laws briefly before turning to the particulars of your 

inquiry. 
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For the purposes of this declaratory ruling, reference to “Article 19A” means Article 19A 
of Chapter 53 of the North Carolina General Statutes, N.C. Gen. Stat. §§ 53-243.01 through 53-
243.16.  Reference to the “Mortgage Lending Act” or “MLA” means the Mortgage Lending Act 
which was Senate Bill 904 enacted as Chapter 393 of the 2001 Session Laws, including the 
amendment to the Act which was effected by Section 3 of Senate Bill 1066, enacted as Chapter 
399 of the 2001 Session Laws.  These two enactments were codified as Article 19A of Chapter 
53.  Article 19A replaced former Article 19 of Chapter 53 of the General Statutes which was 
entitled “Registration Requirements for Makers of Mortgages and Deeds of Trust on Residential 
Real Estate.”  Former Article 19 was a registration statute that was determined by the North 
Carolina General Assembly to be ineffective in the prevention of practices in the mortgage 
lending market that were harmful to consumers and contrary to the public interest.   

 
The MLA was amended in 2002, and again in 2004.  In 2002, House Bill 1307, enacted 

as Chapter 169 of the 2002 Session Laws, addressed primarily the issue of non-employee 
insurance agents in North Carolina who were thereby licensed as “exclusive mortgage brokers” 
and thereupon authorized to initiate loans for single, affiliated lenders.  The measure also 
addressed continuing education of licensees and criminal records checks of applicants.  In 2004, 
Senate Bill 676, enacted as Chapter 171 of the 2004 Session Laws, clarified the mechanisms and 
fees for criminal record checks, added escrow and loan servicing offenses as a prohibited act, 
and made other technical corrections to the MLA, among others.   
 

For the purposes of this declaratory ruling, reference to “Article 21” means Article 21 of 
Chapter 53 of the North Carolina General Statutes, N.C. Gen. Stat. §§ 53-255 through 53-272.  
Reference to the “Reverse Mortgage Act” or “RMA” means the Reverse Mortgage Act which 
was House Bill 22 enacted as Chapter 546 of the 1991 Session Laws, and its subsequent 
amendments.  These amendments would include House Bill 97 of the 1995 Session, which was 
enacted as Chapter 115 of the 1995 Session Laws, and which removed an October 1, 1995 sunset 
in the original law and made the law permanent.  Relevant amendments also include a very 
recent and significant rewriting of N.C. Gen. Stat. § 53-258 by section 16 of Senate Bill 676, 
enacted as Chapter 171 of the 2004 Session Laws.   
 

Under the MLA, mortgage lenders, mortgage brokers, and loan officers are required to be 
licensed before engaging in the business of mortgage lending or mortgage brokerage, unless 
exempt.  Similarly, under the RMA, participation in the making of reverse mortgage loans is 
restricted to those who are approved to do so, either by the terms of the statute, or by application 
made to and accepted by the Commissioner.   

 
The recent amendment to N.C. Gen. Stat. § 53-258 makes the articulation of the MLA 

and the RMA even more overt than it already was before the 2004 amendment, which in part 
says:  “Mortgage lenders licensed under Article 19A of this Chapter must also be authorized 
under this Article before making reverse mortgage loans.”  N.C. Gen. Stat. § 53-258.    (A copy 
of Section 16 of 2004 S.L. 171 is attached hereto as an Exhibit.) 
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With these relevant statutes before us, we turn to your question.  Your general inquiry 

may be more particularly stated and answered as follows: 
1. May a lender licensed under the MLA also make reverse mortgage loans?  Yes; 

provided the lender meets the additional standards for approval under the RMA 
and is approved as a reverse mortgage issuer, an MLA-licensed lender may make 
a reverse mortgage loan that complies with Article 21.   The lender’s activities in 
so doing will be governed both by the MLA and the RMA.   

2. May any licensee under the MLA engage in the business of making reverse 
mortgage loans?   No, not without first being approved under Article 21, the 
RMA. 

3. May one who is licensed as a mortgage broker under the MLA engage in the 
business of making reverse mortgage loans?   No.  The RMA only permits lenders 
to engage in the business of making reverse mortgage loans; it does not allow for 
such loans to be brokered or for such loans to be initiated by anyone other than 
the one who is the actual lender of the loan.   

4. May a reverse mortgage loan be brokered?  No.  The RMA does not allow for the 
brokering of reverse mortgages, only the making and servicing of such loans by 
those who are approved. (This is not to say that a borrower seeking a reverse 
mortgage loan could never be referred by the loan officer who was first contacted 
to a lender who ultimately makes the loan; however, no fee could be paid in such 
a case, and the referral would have to be merely incidental because otherwise, the 
loan officer or his employer would be engaged in the business of brokering 
reverse mortgage loans.) 

5. Must a reverse mortgage lender approved under the RMA have all of its 
counselors licensed as loan officers under the MLA?   No.  The RMA provides 
that certain entities listed in the RMA occupy a position similar to the exempt 
status set forth in the MLA.  In order for banks, thrifts, credit unions, and their 
wholly owned subsidiaries to claim exempt status under the MLA, they must 
notify the Commissioner of that status.  Similarly under the RMA lenders who do 
not have to be approved by the Commissioner still must notify him of their intent 
to make reverse mortgage loans prior to making such mortgages in the state. 
Under neither situation is individual licensure contemplated.  Further, the 
safeguards of individual accountability and responsibility effected by a rigorous 
licensure of individuals and firms under the MLA are satisfied under the RMA by 
more narrowly restricting participation in the marketplace.  Under the RMA, 
approved lenders who participate are directly responsible and accountable for the 
making of the loans, by statute; no hierarchy of responsibility need be imposed by 
individual licensure.  Finally, the RMA calls for counselors to be trained and 
approved; counselors need not be employees of approved lenders and most often, 
are not; this independence is distinct from the hierarchy established in the MLA.    
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We believe that this interpretation of the MLA squares with its provisions, especially as 
to its definitional distinctions between lenders and brokers, and between “act as a mortgage 
broker” and “act as a mortgage lender.”  We believe that this interpretation also squares with the 
RMA, where the clear intent of the legislature is to narrowly circumscribe the business of 
making and servicing reverse mortgage loans to those participants who are themselves in 
position to carry through on the safeguards for consumers to which the RMA is largely devoted.  
A complete reading of the RMA indicates that the Legislature contemplated that the 
Commissioner could approve an entity to make reverse mortgage loans.  Nowhere in the statute 
does it appear to authorize an entity to broker reverse mortgage loans.  Brokerage is nowhere 
contemplated or authorized in the RMA.   

 
OCOB has, since the enactment of MLA, maintained that brokers licensed as such under 

the MLA were not authorized to participate in the business of making reverse mortgage loans 
pursuant to the RMA.  We have endeavored to inform those who have asked about this matter in 
clear and certain terms.  Nonetheless, we recognize that some loan officers employed by some 
licensed mortgage brokers may have unintentionally participated in the initiation of reverse 
mortgage loans.  Lest the cure become worse than the ill from the consumer’s point of view, we 
do not anticipate seeking to rescind such loans which may already be in place.  However, we 
strongly recommend with this letter that such MLA licensees immediately cease any and all 
activities relating to reverse mortgage loans, unless:  (1) they are lenders licensed under the MLA 
and approved under the RMA, and (2) they can so demonstrate.  Continued participation in 
unlawful reverse mortgage loan originations will jeopardize licensure under the MLA.  This will 
be a subject for examination of MLA licensees.  When unlawful participation in reverse 
mortgage lending is found by this agency, we will enforce the MLA and the RMA and this 
Declaratory Ruling as swiftly and aggressively as our resources allow.   
 

I trust that this is responsive to your inquiry, and we look forward to continuing our work 
with the industry in a way that benefits North Carolinians. 
 
      Very truly yours, 
 
 
 
      Joseph A. Smith, Jr. 
      Commissioner of Banks 
 
 
Enclosure 
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Exhibit to Declaratory Ruling 2005-1 
 

SECTION 16.  [of 2004 S.L. 171]  G.S. 53-258 reads as rewritten: 
"§ 53-258.  Authority and procedures governing reverse mortgage loans. 
  (a)No Except as provided in subsection (b1) of this section, no person, firm, or corporation shall 
engage in the business of making reverse mortgage loans without first being approved as an 
authorized reverse mortgage lender by the Commissioner, unless the lender is the North Carolina 
Housing Finance Agency, or is a bank, savings institution, or credit union authorized to do 
business under the laws of this State or authorized to do business under the laws of the United 
States and chartered to do business in this State.Commissioner. Mortgage lenders licensed under 
Article 19A of this Chapter must also be authorized under this Article before making reverse 
mortgage loans. 
  (b) An application for authorization to make reverse mortgage loans shall be in writing to the 
Commissioner and in the form prescribed by the Commissioner. The application shall contain the 
name and complete business address or addresses of the applicant. The application shall also 
include affirmation of financial solvency and all capitalization requirements that are required by 
the Commissioner. The application shall be accompanied by a nonrefundable fee, payable to the 
Commissioner, of five hundred dollars ($500.00). 
  (b1) Each of the following lenders shall be considered authorized to engage in the business of 
making reverse mortgage loans without being required to apply pursuant to subsection (b) of this 
section and may represent to the public that it is so authorized:  
       (1)  The North Carolina Housing Finance Agency. 
       (2)  A bank, savings institution, or credit union formed under the laws of this or any other 
state or of the United States. 
       (3)  A wholly owned subsidiary of an entity described in subdivision (2) of this subsection.  
Each lender listed in this subsection may, upon written request to the Commissioner of Banks, 
obtain written confirmation of its authority to engage in the business of making reverse mortgage 
loans. In the case of lenders listed in subdivisions (2) and (3) of this subsection, the request shall 
be accompanied by the fee set forth in subsection (d) of this section. 
  (c)  The North Carolina Housing Finance Agency, and any bank, savings institution, or credit 
union that is not required to obtain authorization to make reverse mortgage loans under 
subsection (a) of this section, shall, prior to making any reverse mortgage loan, notify the 
Commissioner of its intent to make reverse mortgage loans. This notification shall be made on a 
form prescribed by the Commissioner and shall contain all information required by the 
Commissioner. 
  (d) The Commissioner shall, upon determination that a lender an applicant should be authorized 
to make reverse mortgage loans, issue notice of this authority to the lender. The authority to issue 
reverse mortgage loans is valid for the period of time specified by the Commissioner. A lender to 
whom a notice of authority is issued shall display the notice prominently in any and all offices of 
the lender that make reverse mortgage loans. Authorizations issued under this section are 
nontransferable and subject to nontransferable. Except for lenders described in subsection (b1) of 
this section, each lender to which an authorization is issued shall pay an annual renewal fee of 
two hundred fifty dollars ($250.00)."  


